UN PREOT SPRIJINĂ SPITALELE – ÎNGERUL COPIILOR OLTENI

IMG-20171030-WA0014

Articol scris de Alexandru Ilie

Părintelui Ion-Doru Iagăru i s-a atribuit numele de „Doru-Nemuritorul” printre credincioșii din Oltenia, pentru că este încontinuu implicat în a da ajutor celor aflați în nevoie. De pildă, luna trecută, a renovat casa unei familii nevoiașe cu 11 copii din comuna Osica, iar de curând, s-a apucat să repare acoperișul unei alte familii sărmane și astfel se desfășoară viața de zi cu zi a sfinției sale.

1531955_396296543837831_1851640147_n

Cel mai important este „lipiciul” pe care părintele îl are la copii și intensitatea cu care aceștia îl iubesc. Prin dragostea, energia și bucuria sa de a trăi cu și pentru Dumnezeu, acest preot îi atrage pe cei mici ca un magnet. Așa se face că la bisericuța de lemn, duminică de duminică este „ziua copilului”, pentru că zecile de copii care participă la slujbă și se împărtășesc, primesc apoi înghețată, dulciuri, jucării și multe alte surprize, cum ar fi excursii și picnicuri în aer liber. „În ziua de astăzi, când copiii noștri nu mai ies din casă și stau ore în șir lipiți de telefoane, televizoare, tablete, să îi vezi atât de atașați de biserică, este ceva extraordinar. Dacă fiecare biserică ar fi reușit așa ceva, tinerii noștri care sărbătoresc Învierea Domnului și celelalte praznice ortodoxe în cluburi, ar avea alte valori în care să creadă și alt comportament, spun enoriașii.

Pe lângă toate acestea, părintele Ion le oferă copiilor o educație morală sănătoasă, spovedindu-i regulat și insuflându-le dragostea de Dumnezeu și de cele sfinte de la vârste fragede.

Părintele este o bucurie pentru cei care calcă pragul bisericii sale, un om viu, plin de energie, cu multă dragoste pentru aproapele așa cum rar mai găsim în ziua de astăzi, cu un suflet mare și cald, care este mereu pregătit să se implice și să sară în ajutorul celor aflați în nevoie.

15087002_1153712888009248_1485184356_n.jpg

Într-o comună de lângă Drăgășani, județul Vîlcea, în anul 1969, chiar în ajunul nașterii Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, se naște primul copil al preotului Aurel Iagăru și al soției sale Victoria, pe care îl vor boteza Ion-Doru, iar peste câțiva ani, al doilea băiat căruia îi vor pune numele Mihai. Născuți într-o familie de preot, cei doi băieți vor îmbrățișa același drum. Astfel, tânărul Ion, după absolvirea cursurilor gimnaziale, urmează cursurile Seminarului Teologic „Sfântul Grigorie Teologul”, din Craiova, iar mai apoi termină cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă din Pitești, județul Argeș. După finalizarea studiilor, Ion-Doru ajunge preot misionar la Spitalul Municipal Caracal unde, pentru câțiva ani va sluji într-un paraclis amenajat într-o cameră din incinta spitalului.

14731231_910079199126227_1287232051029585740_n.jpg

Icoana a izvorât lacrimi de mir frumos mirositor

Încă din primii ani ai preoției, părintele Ion Iagăru era foarte râvnitor și avea multe idei si proiecte care să ajute cât mai mulți oameni, pe care să  îi aducă la Dumnezeu „cu carul”, așa că inițiază o revistă locală de gândire ortodoxă, prima și singura din județul Olt.

Tot la inițiativa sa, se începe, în 1996, construcția unei biserici de lemn în stil maramureșean, finalizată și amplasată în curtea Spitalului Municipal Caracal în anul următor. Sfințirea acesteia va avea loc la 6 iulie 1998, iar ocrotitorii bisericii vor fi Sfinții Doctori fără de arginți Cosma și Damian, prăznuiți la 1 noiembrie. Apropiindu-se ziua sfințirii bisericii sale, preotul Iagăru a tot căutat o icoană cu patronii săi spirituali, dar, negăsind în acei ani, s-a hotărât să caute un pictor. În cele din urmă găsește unul care, deși nu mai pictase icoane niciodată și nu era nici creștin practicant, este de acord ca pe baza erminiei ortodoxe a celor doi sfinți, să îi realizeze icoana mult dorită. Văzând cat suflet pune părintele in tot ceea ce face, Dumnezeu a picurat din mila Sa cea nemăsurată peste locașul din lemn și astfel, după o vreme, din icoana Sfinților Doctori au izvorât lacrimi de mir bine mirositor. Minunea aceasta nu a fost de prisos, ci a lucrat în inimile tuturor enoriașilor, dar mai ales în inima pictorului, căci auzind acesta cele întâmplate și cercetând icoana făcută de mâna sa, își schimbă complet viața, devenind creștin practicant prin spovedanie regulată, dar și prin participarea la sfintele slujbe.

În următorii ani, în lunile februarie și martie, Biserica, alături de fiii duhovnicești și de cadrele medicale vor organiza „Târgul caritabil de mărțișoare”, unde toți banii strânși din vânzarea sutelor de articole confecționate de copii, îi va folosi părintele pentru a cumpăra aparatura medicală de care spitalele din România au atâta nevoie și astfel, va contribui la salvarea multor vieți. Totodată, preotul Iagăru a ajutat Spitalul în permanență, prin donații de aer condiționat, prin contribuția sa adusă modernizării saloanelor, dar și prin amenajarea unui loc de joacă pentru copiii internați.

„Donat de Preotul Iagăru Ion-Doru”

Semnele iubirii lui Dumnezeu au continuat în viața bisericuței, devenită din ce în ce mai neîncăpătoare. Într-una din zile, o femeie care venea mereu la Biserica din curtea Spitalului, a început să le spună colegelor de serviciu despre acțiunile frumoase ale părintelui și cum acesta ajuta mulți oameni cu cuvântul, dar mai ales cu faptele sale. Deoarece aceasta lucra într-o fabrică alături de alte sute de angajate, vestea s-a răspândit repede și așa, o femeie necredincioasă, auzind cele povestite a început să țipe și să hulească pe preotul Ion și Biserica lui Hristos, motivând că „știe ea ce fac preoții”. Terminându-și tura și ajungând acasă, femeia aceasta și-a găsit fiul foarte bolnav, zăcând în stare gravă. Disperată, l-a dus într-un suflet la Spitalul caracalean, unde, după mai multe investigații, copilul a fost internat într-una din secțiile de specialitate. Minunea, dar și „palma lui Dumnezeu” s-au petrecut în momentul în care micuțul a fost conectat la niște aparate pe care scria negru pe alb: donat de Biserica Spitalului, prin Preotul Iagăru Ion-Doru”. Așa a scăpat copilul acesta prin ajutorul dat de părintele Spitalului iar întâmplarea ni s-a făcut cunoscută de la o colegă de serviciu a femeii cu pricina care, a doua zi, le-a spus tuturor ce se întâmplase, recunoscându-și greșeala printre lacrimi.

Prietenul copiilor

14249775_883424375125043_6478882558314795918_o

Sfinția sa nu a uitat nici de copiii aflați în suferință și de aceea, de câțiva ani buni, în fiecare săptămână, vizitează Secția de Pediatrie a Spitalului, încărcat cu jucării și dulciuri și ajutat de oamenii pe care îi numește frumos „marea familie a bisericii”.

Fiindcă au simțit un om al lui Dumnezeu alături de ei, creștinii au început să îl caute și să îl susțină din ce în ce mai mult în acțiunile sale caritabile. Astfel, odată cu praznicele Nașterii și Învierii Domnului, Biserica aceasta a reușit să ofere cadouri prin campania „Zâmbește, o familie te iubește”, tuturor spitalelor din județul Olt – Caracal, Slatina, Corabia, Balș și Sopârlița, din Craiova și Calafat, județul Dolj, dar și peste graniță la frații bulgari din localitatea Vidin.

 Un sfânt bulgar ajunge în Caracal

În vara anului 2015, părintele ajunge la Vidin și descoperă sărăcia în care se păstrau moaștele Sfântului Ierarh Kiril, Mitropolitul locului din secolul XX, așa că hotărăște împreună cu enoriașii și ajutătorii săi construirea unui baldachin care să adăpostească moaștele sfântului. După terminarea baldachinului, părintele și cel apropiați vor participa la sfințirea acestuia, dar și a noii racle și a unor veșminte donate tot de caracaleni, în Catedrala Mitropolitană din Vidin.

Ca semn de recunoștință, tot în același an, pe 28 octombrie, Patriarhia bulgară îi oferă în dar părintelui o casetă cu moaște ale Sfântului Kiril, care va fi depusă spre închinare și cinstire în Biserica Spitalului, dând mărturie și despre prietenia româno-bulgară de odinioară.

fb_img_1482014407494

Doru-Nemuritorul

Toate acestea nu s-ar fi putut înfăptui însă, fără rugăciunea, ajutorul și mijlocirile Maicii Domnului, întrucât, tot anul acesta, la 1 septembrie, s-a împlinit 6 ani de când în bisericuța de lemn a Spitalului se citește neîntrerupt și integral Psaltirea Maicii Domnului în fiecare zi.

                                                                                                         Alexandru Ilie

Pe Părintele îl găsiti și pe FaceBook: Preot Ion-Doru Iagăru

❗ Articol publicat și în Ziarul Lumina, Ediția de Oltenia(17 nov. 2016), disponibil la adresa: http://ziarullumina.ro/activitatea-meritorie-a-unui-slujitor-jertfelnic-117526.html

19073407_1307147469398919_1122777433_o

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s