De unde cumpărăm fructe și legume? Din MALL sau din PIAȚĂ?!

19073407_1307147469398919_1122777433_o

Trăim într-o țară bogată și binecuvântată de Dumnezeu cu pământuri rodnice, pomi fructiferi și grădini pline de legume. Din nefericire însă, multe din produsele noastre autohtone nu ajung la români. Într-o mare parte este vina noastră, a tuturor, căci mall-ul a devenit parte din noi. De când s-au deschis marile magazine, piețele au început să piardă teren în fața lor, pentru că oamenii au devenit atrași de produsele pe care le găsesc pe rafturile supermarketurilor frumos aranjate.Ele au o mare calitate, aceea  că omul își face cumpărăturile din același loc, economisind timp, în timp ce în piață, aglomerația și dezorganizarea își spun cuvântul.

legume_romanesti_1

Falsa bunăstare    

Deși pe de-o parte mall-urile și centrele comerciale au contribuit la dezvoltarea economiei noastre prin crearea de noi locuri de muncă, pe cealaltă parte, România a devenit piață de desfacere pentru alte țări, iar producția noastră proprie nu ajunge aproape niciodată în magazine.

DSCF5713

Deși fructele și legumele cultivate de țăranul român sunt mult mai gustoase, mai sănătoase, ecologice și muncite cu greu, în special de cei mai în vârstă, totuși românii le caută din ce în ce mai puțin. Piețele nu sunt amenajate bine, nu au parcări, nu au pază eficientă și riști să ți se fure portofelul sau chiar geanta dacă nu ești atent, e aglomerat și e multă mizerie. Apoi, se mai întamplă când ajungi acasă, să mai găsești și câteva produse stricate în sacoșă, strecurate de vânzător. Iar toate astea te fac să nu mai vii prin piață și a doua oară.

batrana-vinde-pe-strada-usturoi

Statul român investește prea puțin în dezvoltarea lor, iar din această cauza piața pierde întrecerea cu supermarket-urile. Tot din cauza aglomerației, de multe ori săracele bunicuțe albite de vârstă și de atâta muncă, nu găsesc tarabă și sunt nevoite să vândă pe trotuarul din jurul pieței și să stea pe jos, pe ciment în ploaie sau în caniculă, pentru a-și vinde produsele.

„Îmi place supermarketul pentru că e mai comod…”

Omul modern, stresat și mereu obosit a devenit comod, așa că stă mai puțin în supermarket,dar plătește mai mult și mănâncă alimente importate, de obicei nesănătoase, în loc să piardă mai mult timp în piață unde ar găsi produse românești la un preț mai accesibil. „Mie nu îmi place și nici nu am timp să merg la piață. Am un serviciu foarte obositor, iar seara după ce termin programul merg cu soțul și copiii să ne relaxăm în mall.De acolo ne facem și cumpărăturile pentru că e mai usor, produsele sunt aranjate pe raioane și arată foarte bine, e liniște și curățenie, îți alegi produsele singur, le pui pe cântar cu mâna ta, nu te înșeala nimeni, ești în siguranță si totul e modern. Pe lângă cumpărături, mall-urile au și alte atracții cum ar fi cinematografe, cafenele, restaurante sau locuri de joacă pentru copii”, explică Iulia Petrescu, o tânără avocată din Craiova.

supermarket-falticeni.jpg

Ne place comoditatea, dar știm ce cumpărăm?

Doar 10% din fructele și legumele de pe rafturile marilor magazine provin din producția internă. Astfel, în vreme ce ceapa de DSC9319la Pecica sau roșiile de la Matca sunt greu de găsit, clienții pot oricând cumpăra ceapă din Egipt, usturoi din China sau struguri din Africa de Sud. Produsele din raioanele comerciale, aduse de peste mări și țări sunt injectate, stropite, radiate și tratate pentru a crește repede, pentru a arăta foarte bine și pentru a rezista călătoriei până sunt expuse pe rafturile magazinelor românești.  Printre bolile cele mai des întâlnite se numără obezitatea, problemele cardiace, afecțiuni ale creierului, ale glandei tiroide sau chiar cancer.

Cealaltă Românie

Printre tarabele Pieței Centrale din Craiova, am găsit-o și pe tanti Maria Cernat, o bătrânică din comuna Izvoare, județul Dolj, aflată în jurul vârstei de 70 de ani, care își duce zilele rugând pe fiecare om care trece prin fața ei să îi cumpere legumele. Cu batic și fustă, cum a pomenit din bătrâni, tanti Maria te înduioșează cu blândețea ei și tăria ei de a lupta cu viața. Are o pensie de 460 de lei, dar are o grădină mare pe care o îngrijește singură, cum poate, bărbatul ei fiind dus la Domnul.  Roșii, castraveți, pătrunjel, ceapă – bunica Maria le cară singură cu o geantă mare, și e nevoită să plece dimineața la 6 de acasă, ca să găsească tarabă în piață. „Trebuie să muncim, maică, cât ne dă Dumnezeu putere, trebuie să ne gospodărim, altfel nu se poate. Vin dimineață devreme și plec la prânz. Dau bani la tren și la ocazie până în sat, aici ne cer taxă, ne mai cumpărăm ceva să mâncăm, iar cu puținul care îmi mai rămâne și cu pensioara trăiesc și eu cum pot”, spune bătrana.

batranica ARTICOL.jpg

Majoritatea celor care vând în piață sunt în vârstă, dar acest motiv nu îi oprește să muncească.  „E muncă multă la țară, venim aici să vindem și de multe ori nu ne alegem cu nimic. Nu prea mai vine lumea la piață cum venea odată.  Eu am vecini cu grădini și livezi mai mari decât ale mele care nici nu le mai îngrijesc pentru că au obosit să tot care fructele și legumele în piețe și să se întoarcă tot mai dezamăgiți acasă cu ele. Alții ca să nu piardă munca pe care o depun, lasă mult din preț pentru a se alege măcar cu puțin. Mai bine puțin decât deloc”, a mai explicat ea.

„Dacă centrele comerciale ar accepta mai multe produse românești de la noi, s-ar mai schimba situația!”

53787439167e2cbbebf5f7301019fa16_XL.jpg

De multe ori ajungem într-o țară străină, ca Germania, Italia etc. și ne mirăm ei de ce sunt atât de dezvoltați. Unul din răspunsuri este că ei își susțin economia cumpărând ceea ce se produce la ei în țară. Apoi ei deschid lanțuri de magazine ultra moderne și foarte atractive în țări mai puțin dezvoltate, ca România,Bulgaria, unde îsi pun produsele lor la prețuri avantajoase și astfel își creează o nouă piață de desfacere, absorbind banii din țara respectivă.

Dacă ne iubim țara și vrem să o sprijinim economic trebuie să cumpărăm produsele noastre românești. Astfel ne crește și nouă nivelul de trăi dar îi ajutăm și pe micul producător, pe țăranul român care se zbate atât de greu să supraviețuiască.

 

                                                                                           Alexandru Ilie

19073407_1307147469398919_1122777433_o

Advertisements

2 thoughts on “De unde cumpărăm fructe și legume? Din MALL sau din PIAȚĂ?!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s