LA CE SFINȚI SĂ NE RUGĂM?

19073407_1307147469398919_1122777433_o

Dintotdeauna oamenii au cerut ajutorul sfinților în necazurile și problemele lor de zi cu zi, deoarece sfinții, prin rugăciunile și puterea lor mijlocesc pentru  ajutorul și binecuvântarea lui Dumnezeu pentru ei. Astăzi, din ce în ce mai mulți creștini dau mărturie despre prezența vie a sfinților în viața lor, povestind cum i-au ajutat în necazuri atunci când i-au strigat din toată inima.

Dacă mergem într-o instituție publică și avem o problemă de rezolvat, desigur că nu vom ajunge să discutăm cu șeful instituției respective, deoarece pentru fiecare domeniu de activitate există oameni special pregătiți care ne vor ajuta. Tot la fel este și la spital, unde fiecare doctor are specializarea sa: unul e oftalmolog, altul e ortoped, etc. Tot în acest fel lucreaza și sfinții Bisericii noastre. Toți sunt făcători de minuni, însă fiecare are darul său unic și de aceea vom încerca să facem o listă a sfinților cei mai reprezentativi care sunt grabnic ajutători atunci când îi chemăm în rugăciune.

01. Maica Domnului si Pruncul

Maica Domnului este mama noastră, a tuturor. Preasfânta Maică se roagă neîncetat pentru noi şi este neîncetat lângă noi. Ori de câte ori o căutăm din inimă, ea este nelipsită. Ea singură, după Domnul, este apărătoarea neamului nostru. Acatistul Acoperământului Maicii Domnului ne oferă ocrotire nouă și celor dragi ai noștri, iar atunci când avem o încercare grea sau o problemă de sănătate, citim Paraclisul ei sau Acatistul „Pantanassa”.

sfantul_nicolae_3Sfântul Nicolae este un sfânt foarte iubit, atât de cei mari cât și de cei mici, asta în special pentru că este foarte darnic și ascultă toate rugăciunile. Te ajută în special dacă îi citești Acatistul și te rogi pentru căsătorie dar și când ai un necaz, un proces sau ești într-o nevoie materială.

Valeriu și Raisa erau doi tineri credincioși care se rugau la Sfântul Nicolae să-și întemeieze o familie creștină. După câteva luni de rugăciuni, s-au întâlnit la o Biserică și s-au plăcut din prima clipă. Astăzi au o familie model, au 7 copii și nu trece nici o zi în care să nu-i mulțumească lui Dumnezeu și Sfântului Nicolae pentru toate darurile primite.

02

Sfântul Mina nu a lăsat pe nimeni fără ajutor, în special la găsirea unui serviciu, dacă a avut pagube sau procese.  Ioana Velicu din Slatina povestește cum într-o zi și-a pierdut portmoneul în piață. A ajuns acasă foarte supărată și a citit Acatistul Sfântului Mina. A doua zi dimineața, i-a bătut cineva la ușă: era o vânzătoare din piață care îl găsise. Portmoneul era neatins, nu lipseau din el nici actele și nici bani.

03, Sf Mina

Victor Iliescu din Caracal a aflat într-o zi că, din cauza unei erori judiciare, era nevoit să plătească o sumă mare de bani sau banca îi va lua casa. Disperat a alergat la biserică unde un preot i-a spus cu multă încredere să se roage în fiecare zi la Sfântul Mina și problema se va rezolva. Următoarele luni Victor citea acatistul Sfântului Mina în fiecare zi, chiar și de mai multe ori. După un timp, o rudă foarte îndepărtată, cu care se întâlnea foarte rar,  a aflat de necazul său și s-a hotărât să îi facă o vizită.  Atunci i-a mărturisit că simte o pornire interioară, că trebuie să îl ajute așa că îi va da toate economiile, peste 40 000 lei, și astfel, cu ajutorul Sfântului Mina, Victor și-a putut păstra casa.

04.

Sfântul Nectarie este un sfânt contemporan, mare făcător de minuni, în special la persoanele bolnave.  Corneliu Vladimirescu din Caracal mărturisește că tatăl sau avea o boală de piele la un picior, care se întindea foarte repede iar medicamentele prescrise de doctor nu au avut nici un efect. Preotul lui duhovnic, proaspăt întors din pelerinaj, i-a adus o sticluță cu mir de la candela Sfântului Nectarie. Nu foarte convins, Corneliu a uns piciorul bolnav al tatălui său cu acest untdelemn. A două zi dimineață piciorul era aproape vindecat complet.

Alături de Sfântul Nectarie, Sfântul Efrem cel Nou este și el unul dintre cei mai mari ajutători în bolile grave.  Georgeta Cernat din județul Mehedinți este o tânără foarte credincioasă dar Dumnezeu i-a încercat răbdarea printr-o cruce grea: s-a născut nevăzătoare. Într-o zi a vizitat-o o cunoștință care i-a adus o icoană mare cu Sfântul Efrem și i-a povestit de minunile nenumărate ale sale. Tânăra a simțit o mare evlavie pentru Sfânt și a început să i se roage foarte des. Într-o zi, pe când asculta Acatistul Sfântului și ținea în brațe icoana Sfântului Efrem, a auzit pe cineva intrând la ea în cameră. S-a speriat foarte tare, dar până să reacționeze, a simțit o mână pe capul ei, de parcă cine ar fi binecuvântat-o, ca și un preot, și în acel moment s-a întâmplat ceva extraordinar: a deschis ochii și putea să vadă. A apucat să privească și a văzut un bărbat înalt, îmbrăcat în negru care a dispărut imediat. Când s-a uitat la icoană, a realizat că bărbatul care fusese acolo era chiar Sfântul Efrem.

05

06

Pentru lumînarea minții, examene citim Acatistul Sfântului Duh și Acatistul Sfintei Ecaterina, iar împotriva farmecelor ne rugăm Sfinților Mucenici Ciprian și Ius07. sf-Ciprian-si-Iustinatina.

11-25-sf_ecaterina

Sfânta Cuvioasă Parascheva este și ea grabnică ajutătoare în boli și îi ajută foarte mult pe cei care merg la ea an de an, în număr foarte mare.

icoană-mozaic-şi-vitraliu-sfânta-parascheva08.

Psaltirea Sfântului Împărat David este pentru cei mai avansați în viața spirituală, pentru cei mai “lacomi” după Dumnezeu. Cuprinde 150 de psalmi pe care îi găsim în Vechiul Testament și sunt cele mai puternice rugăciuni pe care le putem citi. Sfântul Ioan Gură de Aur spune că “mai bine să înceteze soarele din călătoria sa decât să înceteze citirea Psaltirii”, iar Părintele Emilianos Simonopetritul de la Muntele Athos, unul din cei mai mai teologi în viață, spune că “daca nu citim din Psaltire, nu vom sporii duhovnicește niciodată”. Se recomandă să nu citim fără binecuvântarea preotului duhovnic, să nu citim mult și mai ales să nu citim noaptea, întrucât pot apărea ispite mari.

                                                                                                         Alexandru Ilie

 

19073407_1307147469398919_1122777433_o

Advertisements

One thought on “LA CE SFINȚI SĂ NE RUGĂM?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s