CUM SĂ NE GĂSIM „JUMĂTATEA” ?

19073407_1307147469398919_1122777433_o

Dragostea dintre un bărbat și o femeie este cea mai puternică legătură pe acest pământ. Toți căutăm acea persoană care să ne iubească sincer și curat și cu care să împărțim toate momentele vieții, acea persoană în care să avem încredere deplină, să ne fie devotată, „jumătatea” care să ne completeze. Dar știm noi unde și cum să o găsim?!

10511230_10201879311645204_5492427786318304504_n (2)

Singurătatea a devenit cea mai mare problemă a oamenilor de astăzi. Din cauza culturii din lumea modernă și a posibilităților nelimitate, trăim izolați unii de ceilalți, ne-am adancit in confort și în lumea virtuala, ne este din ce în ce mai greu să comunicăm și să ne facem prieteni și de aceea găsim tot mai greu persoana aceea pentru care să simțim dragoste și cu care să construim o familie.

Nu știm ce să căutăm

Ca să știm ce fel de persoană căutăm, trebuie mai întâi să ne cunoaștem bine pe noi înșine, să ne recunoaștem defectele, minusurile, ce ne place și ce nu, și mai ales, cum vrem noi să trăim și ce repere avem în viață. La acest capitol, de mare importanță este și preotul nostru duhovnic, dar nu ma refer la preotul acela la care mergem de Paști și de Crăciun, când e foarte aglomerat, și în cele 5 minute de spovedanie de abia ne reține numele. NU! Mă refer la duhovnicul acela la care mergem la o lună sau două, care ne alocă destul timp și care a ajuns să ne cunoască, să știe felul nostru de a fi. El ne poate sfătui ce fel de persoana este potrivită pentru noi.

De regulă, preoții au multă experiență cu oamenii, îi „pot citi” ușor, nu sunt implicați direct și te pot povățui obiectiv, spre binele și folosul tău. Apoi, de multe ori nu găsim pe cineva potrivit pentru că avem păcate care se pun ca un zid între noi și fericirea noastră, iar pentru a le depăși trebuie sa ne spovedim curat.

De multe ori nu ne cunoaștem propria persoană îndeajuns, având o părere prea bună despre noi, una idealista, iar asta ne poate costa atunci când căutam pe cineva în vederea căsătoriei. În principiu, e bine ca bărbatul să fie cât mai stăpân pe el, curajos, puternic, muncitor etc., iar femeia să fie cât mai îngrijită, harnică, devotată, cu putere de sacrificiu, blândă și cu sufletul cald.

Cel mai important este să fim sinceri cu noi, să ne cântărim calitățile și defectele, să încercăm permanent să ne schimbăm în bine și să vedem ce putem noi oferi pentru ca mai apoi să vedem ce să îi cerem celuilalt.

Nu există perfecțiune

Majoritatea tinerilor termină o facultate iar apoi apare un gol. Așa ajung unii oameni la vârsta de 30-35 de ani fără să aibă o nicio perspectivă de a-și întemeia o familie. Asta și pentru că fetele visează la „prinți” cu mașină, putere financiară și statut social bun, iar bărbații își doresc „Ilene Cosânzene” care să îi răsfețe și să le facă toate voile fără să le ceară nimic în schimb.

Toți căutăm un om ideal, în loc să căutăm pe cineva potrivit pentru noi, adică cineva cu care avem lucruri în comun, aceleași gusturi, aceleași principii și același stil de viață.

13653471_10206282185994311_4718382468866473539_o.jpg

Un bărbat și-a petrecut toată viața căutând femeia ideală, iar la bătrânețe un prieten l-a întrebat de ce a rămas singur. Omul i-a mărturisit că niciodată nu a fost împotriva căsătoriei, dar el mereu și-a dorit o femeie perfectă. A petrecut toată viața căutând-o și așa a zburat timpul lui, dar totuși într-un târziu a găsit una. Prietenul nedumerit l-a întrebat de ce nu s-a căsătorit dacă o considera perfectă, iar bărbatul, cu lacrimi în ochi i-a răspuns că și ea se afla în căutarea bărbatului ideal iar el era departe de așteptările ei.

Dragostea îl face pe cel de lângă noi să devină perfect, deoarece îi acceptăm defectele și vrem mereu să i le acoperim. E bine sa avem standarde înalte, să fim puțin pretențioși, dar trebuie totuși să rămânem realiști pentru  că oamenii s-au schimbat mult în ultima vreme și e greu să mai găsim pe cineva ”ca la carte”.

Tu nu iubești un om pentru felul în care e el, ci pentru cum te simți tu când ești în preajma lui. Fiecare om e un unic, așa că dacă ție îți place de o persoană, nu e nevoie să ceri acordul prietenilor sau celor din jur. Persoana respectivă e deosebită pentru că îi place sufletului tău.

„Dai voință, iei putere!”

Atunci când ne căutam pe cineva, primul lucru este aspectul fizic, dar el nu trebuie să aibă un rol hotărâtor în alegerea noastră. Calitățile sufletești, caracterul și personalitatea sunt cele mai importante, întrucat, după cum ne învață și părintele Justin Pârvu, atracția fizică dispare după 2-3 ani și atunci rămân lucrurile pe care le avem în comun și pe care le împărtășim.

Dacă acum 50 de ani, oamenii care trăiau în același loc aveau aceeași gândire și același stil de viață, în ziua de astăzi nu mai e așa. Acum avem acces la informații nelimitate, cunoaștem atât de multe și ne alegem modele dintre cele mai diverse din toate colțurile lumii, așa încât am ajuns să nu mai avem aceleași gusturi și din această cauză ne apropiem mai greu unii de ceilalți.

Liturghie_CMN2_w2000_h1331_q100

Soluția care se impune este să ieșim din mediul în care trăim și să mergem în locuri noi, unde se strâng oameni care au aceleași gusturi și aceeași vârstă ca noi. Spre exemplu, dacă suntem credincioși, putem merge în pelerinaje organizate în grupuri, tabere de vară, excursii, hramuri, biserici, mănăstiri, etc. Bineînțeles că toate sunt în mâna lui Dumnezeu și El le rânduiește pe toate, dar noi trebuie permanent să „dăm voință”, și să căutam.

Dumnezeu îți dă, dar nu îți bagă în traistă!

Trebuie să fim foarte prietenoși și să ne facem cât mai multe cunoștințe. Deoarece trăim într-o lume comodă care nu mai știe să comunice, de multe ori oamenii au tendința să fie foarte retrași sau timizi și de aceea iți prinde bine să ai puțin curaj, puțină îndrăzneală să intri în vorbă chiar și cu un necunoscut.

10361511_10201879311165192_4330945860790379993_n

Sigur că trebuie să citim cât mai des Acatistul Sfântului Nicolae, ajutător la căsătorie, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să mai ieșim din casă. Dimpotrivă, trebuie să avem totdeauna în minte că dacă nu facem nimic, nici nu se va schimba nimic în viața noastră.

Dragostea în mediul virtual

Deoarece trăim în epoca Internetului, oamenii singuri își pierd încrederea în ei și de aceea tot mai mulți se refugiază în lumea virtuală, unde totul pare ușor și perfect. Din spatele ecranului prieteniile se leagă mult mai repede, dar sunt mai reci și mai superficiale. Este foarte greu să cunoști cu adevărat pe cineva pe site-urile de socializare (Facebook, Instagram) sau pe site-urile de matrimoniale (Two, Badoo, Sentimente.ro, Cetatea Creștină etc.), întrucât aici fiecare își prezintă o imagine a sa cu mult mai bună decât în realitate. Aici nimeni nu e complet sincer și apoi, interacțiunea aceasta între două persoane e mult mai goală și mai seacă decat cea față către față.

RECAPITULARE:

 -să ne cunoaștem propria persoană, să încercăm permanent să ne îndreptăm defectele

 -să știm ce fel de persoană căutăm

 -nu există bărbatul ideal sau femeia ideală

 -să oferim mai mult decât cerem

 -să ne spovedim și să ne rugăm la Sfântul Nicolae

 -să căutăm, să mergem în locuri unde se strâng oameni de vârsta noastră și cu aceleași principii ca și noi

 -să fim deschiși, să nu ne izolăm de ceilalți, să fim comunicativi și atunci când trebuie, îndrazneți

10419385_427532104074612_6080692543410328176_n

Alexandru Ilie

Foto: Iustina Irimia-Cenușă, Romanian weeding

19073407_1307147469398919_1122777433_o

                                                                               

Advertisements

2 thoughts on “CUM SĂ NE GĂSIM „JUMĂTATEA” ?

  1. Pingback: CUM SĂ NE GĂSIM „JUMĂTATEA” ? | anamaria1412

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s