Cele mai importante lucruri pentru un creştin-ortodox

alexandru ilie - dragostea va salva lumea

Articol scris de Alexandru Ilie

Cineva spunea odată că cea mai grea „meserie” din lume i se pare aceea de creştin practicant. Aşa poate părea uneori, mai ales la început sau privit din exterior, dar cine a gustat măcar odată din bucuriile duhovniceşti, cine l-a simţit pe Dumnezeu, direct, viu, în sufletul şi în viaţa lui, ştie că orice efort este prea mic în comparaţie cu dulceaţa harului şi cu toate lucrurile pe care le primeşti în schimb…

În cele ce urmează, am prezentat ABCdarul şi noţiunile de bază pe care trebuie să le cunoască şi să le pună în practică orice creştin-ortodox, care vrea să aibă o viaţă duhovnicească sau vrea să scape de problemele care îl macină.

176504_640

Introducere – Despre Necazurile vieţii

De ce sunt bolnav ? De ce nu mă pot căsători ? De ce am mereu greutăţi şi pagube ? De ce am depresie şi gânduri negre ? De ce nu îmi gâsesc locul nicăieri ? De ce îmi merge numai rău ?

În primul rând, din cauza păcatelor noastre personale, care se pun ca un zid între noi şi binele de care ar fi trebuit să ne bucurăm în viaţă, ca o prăpastie între noi şi Dumnezeu.

În al doilea rând, pentru că noi suportăm consecinţele faptelor şi păcatelor părinţilor, bunicilor şi a celor din neamul nostru, de dinainte de noi. De aceea vorbeşte Părintele Arsenie Boca despre „copiii născuţi în lanţuri”, despre copiii nevinovaţi care suferă mult în viaţa lor, de pe urma relelor părinţilor (avorturi, ferirea de zămislire, blesteme, nedreptăţi, crime şi toate celelalte păcate).

O altă cauză a răului din viaţa noastră sunt farmecele şi lucrurile necurate, despre care am vorbit pe larg aici.

Concluzie: De ce nu ne merge bine în viaţă ? Deoarece încărcătura negativă de pe urma păcatelor, este ca o datorie, o restanţă care atârnă greu pe umerii noştri.

Până nu mai ştergem sau nu mai achităm din aceast sold restant, mai bine nu o să ne fie, indiferent de ce am face noi. Până nu ne împăcăm cu Dumnezeu, nici El nu o să-şi întoarcă faţa către noi, adică nici cu sănătatea nu o să ne fie mai bine, nici sufletul nostru nu va avea pace şi nici drumurile în viaţă nu ni se vor deschide.

Cum ne plătim aceste datorii ? Prin faptele credinţei, prin apropierea de Sfânta Biserică, aşa cum vom vedea în cele ce urmează:

Biserica Costiugeni

Spovedania

Spovedania sau mărturisirea păcatelor este începutul vieţii spirituale adevărate.

Făcută sincer şi complet, ea ne spală de toate păcatele, ne ia toată greutatea de pe suflet, risipeşte toate gândurile rele care ne măcinau şi ne mustrau, lăsându-ne uşori ca un fulg, gata pentru un nou început, pentru o nouă viaţă.

Cu ceva vreme în urmă, bătrânii noştri nu aveau condiţii bune de trai, de aceea, iarna nu îşi făceau baie. Bucuria şi uşurarea pe care aceştia o simţeau la prima baie, din primele zile ale primăverii, când dădeau jos toată mizeria de pe trup, o trăim şi noi, dar cu mult mai mult, cu fiecare spovedanie, atunci când dăm jos mizeria de pe suflet, căci spovediţi ne simţim alţi oameni, mai buni, mai curaţi, toate ni se par altfel, gândirea noastră e mult mai limpede, etc.

Nu ne putem considera credincioşi sau oameni cu frica lui Dumnezeu fără următoarele 3 lucruri: spovedania (măcar de 4 ori pe an); un duhovnic stabil, cu care să ţinem legătura permanent şi să mergem duminica şi în sărbători la Sfânta Liturghie !

Important ! 

Să nu ne mărturisim superficial, în 5 minute, la preoţi grăbiţi şi dezinteresaţi, ci complet, din tot sufletul nostru, cu părere de rău pentru păcatele şi greşelile pe care le-am făcut.

Povestea-Vorbei.-Spovedanie-11-04-2017

Preotul duhovnic

Duhovnicul este puntea de legătură între noi şi Dumnezeu, ghidul şi călăuza noastră prin “ întunericul” acestei lumi. El are rolul de a ne sfătui în toate, de a ne modela şi de a ne aşeza pe drumul cel mai potrivit pentru noi. Prin relaţia noastră cu părintele duhovnicesc, prin comunicarea permanentă şi prin exemplul său personal, noi începem să căpătăm o gândire creştină sănătoasă. Eu recomand duhovnicii de mir (căsătoriţi), căci aceştia sunt mai apropiaţi de realitatea şi de viaţa noastră de zi cu zi.

Un duhovnic bun, pe lângă experienţă şi o viaţă curată, ar trebui să mai aibă şi dragoste de oameni, răbdare, timp, pe scurt – să simţi că îi pasă de tine, că pune suflet ! Nu recomand preoţii care vor să îţi impună lucruri, care se bagă în viaţa ta cu forţa, care vor să te oblige să…

De menţionat Cum mergem la farmacie atunci când avem o simplă răceală, iar pentru o boală serioasă mergem la un medic specialist, tot aşa şi atunci când în viaţa noastră apar probleme prea mari şi peste puterea duhovnicului nostru, putem merge să cerem un sfat la preoţii sau călugării bătrâni, îmbunătăţiţi, pe calea sfinţeniei.

coperta

Participarea la Sfânta Liturghie si Sfânta Împărtăşanie (pentru cei vrednici) sunt centrul vieţii pentru noi, creştinii, şi cele mai mari bucurii duhovniceşti. Degeaba “am credinţa mea în suflet şi mă rog acasă” dacă nu vin, o oră pe săptămână în Casa Domnului ! Acolo e Taina, acolo se petrece Minunea, acolo vine harul şi puterea lui Dumnezeu peste noi, iar fără acestea, sufletul nostru e gol şi viaţa noastră e pustie. Pentru sănătate, participăm la slujba Sfântului Maslu, cât mai des.

Un alt aspect foarte important al vieţii noastre este rugăciunea personală sau de acasă. Nu trebuie să treacă zi fără să ne rugăm măcar 30 de minute, iar dacă vrem să ne apropiem mai mult de Dumnezeu sau vrem să trecem mai uşor peste problemele şi ispitele cotidiene, trebuie neapărat să citim din Psaltirea lui David (1 catismă/zi sau chiar pe toată odată, în funcţie de măsura noastră, cu binecuvântarea unui duhovnic).

IMG_5898.JPG

Postim lunea, miercurea şi vinerea dar şi în cele patru posturi de peste an. Postul ne limpezeşte mintea, o face mai ageră şi astfel se poate sui la Dumnezeu mai uşor; alungă demonii, domoleşte trupul, slăbeşte patimile şi pornirile spre mânie şi desfrânare.

Este nevoie să îl aducem pe Dumnezeu şi în casele noastre, chemând preotul să ne săvârşească slujba Aghiasmei celei mici sau Sfeştania. Părintele Ilarion Argatu recomanda să facem Sfeştanie, de minim 3 ori pe an, în casa unde toate merg bine. Acolo unde sunt probleme, putem sfinţii casa mult mai des, chiar lunar.

Mediul în care trăim, noi şi familia noastră, este foarte important. El ne poate ridica spiritual sau ne poate trage mult în jos, căci prieteniile rele strică obiceiurile bune. Oamenii buni, creştini, cu viaţă curată şi cu o gândire sănătoasă sunt tot mai rari, dar trebuie să îi căutăm, să îi ţinem aproape căci doar împreună putem rezista mai uşor, în lumea aceasta atât de stricată şi moartă duhovniceşte.

Pentru cultura noastră duhovnicească dar şi pentru a-L cunoaşte pe Dumnezeu mai uşor, trebuie să citim cărţi despre sfinţi, cu viaţa şi învăţăturile lor.

carti.jpg

Am făcut o scurtă listă cu cele mai importante titluri, care nu trebuie să lipsească din casa noastră:

 1. Noul Testament – creştin-ortodox

 2. Tinerii, familia şi copiii născuţi în lanţuri, Părintele Arsenie Boca

 3. Ridicarea căsătoriei la înălţimea de Taină – Părintele Arsenie Boca

 4. Părintele Iustin Pârvu – Viaţa şi învăţăturile unui Mărturisitor, Graţia Lungu Constantineanu

 5. Cuviosul Paisie Aghioritul – Seria “Cuvinte Duhovniceşti”

 6. Explicarea dumnezeieştii Liturghii, Pr. Ştefanos Anagnostopoulos

 7. Părintele Paisie Aghioritul şi marii iniţiaţi ai Indiei

 8. Mărturii din ţara Făgăraşului – Despre Părintele Arsenie Boca

 9. Seria “Ne vorbeşte Părintele Cleopa”

 10. Seria “Ne vorbeşte Părintele Iustin”

 11. Iată Duhovnicul – Părintele Arsenie Papacioc

 12. Patericul Egiptean

 13. Vieţile Sfinţilor – Proloagele

 14. Patericul Românesc

 15. Viaţa părintelui Gheorghe Calciu dupa mărturiile sale şi ale altora

 16. Sfântul închisorilor – Mărturii despre Valeriu Gafencu – de Monahul Moise

Să luăm aminte

Celor ce căutaţi minuni, preoţi înainte-văzători, tămăduitori, cum să scăpaţi de farmece sau cum să scăpaţi de problemele d-vstră, ORICE PREOT CU HAR SAU CHIAR SFÂNT, DE ORIUNDE, VĂ VA ÎNDEMNA SĂ FACEŢI MAI ÎNTÂI TOATE ACESTE LUCRURI – să vă spovediţi, să mergeţi la Biserică, să nu mai trăiţi necununaţi etc. PENTRU CA DUMNEZEU SĂ POATĂ LUCRA ÎN VIAŢA D-VSTRĂ

Cuprins:

 1. De ce avem necazuri – Despre păcate

 2. Spovedania

 3. Duhovnicul

 4. Sfânta Liturghie

 5. Rugăciunea personală

 6. Postul

 7. Sfeştanie

 8. Mediul sănătos – oameni duhovniceşti

 9. O scurtă listă cu cele mai bune cărţi

facebook dragostea va salva lumea

Reclame

4 gânduri despre “Cele mai importante lucruri pentru un creştin-ortodox

 1. Ma confrunt cu niste probleme sufletesti foarte grele. Totul a inceput de in seara de Paste anul acesta. E dificil de explicat si nu as vrea sa o fac aici. Exita posibilitatea sa va scriu mai detaliat pe o adresa de mail?
  Multumesc frumos.

  Apreciază

 2. O abordare duhovniceasca și plină de har ce emana in sufletul măcinat al fiecărui creștin, dorința de a accede la o credința adevarata a lui Dumnezeu eliminând îndoielile și nesiguranța și redând încrederea restabilind un echilibru emoțional corespunzător .

  Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s