Preoţi înainte-văzători – Părintele Gheorghe de la Izvorul

Mărturii, minuni şi învăţături

 

alexandru ilie - dragostea va salva lumea.png
Articol scris de Alexandru Ilie

Părintele Gheorghe (06.10.1963 – 03.07.2012†) a fost unul din cei mai mari preoţi din vremea noastra, ce avea un dar extraordinar, cum găseşti foarte rar: era văzător cu duhul. Îi era de ajuns să se uite la tine şi vedea ce ai făcut în trecut, ce fel de om eşti, dar şi ce urmează să faci. Fiecare întâlnire cu sfinţia sa era o minune!

După slujbe, stătea la o masă în mijlocul bisericii, oamenii se strângeau în jurul său, iar fiecare venea cu un pomelnic pe care îşi scria membrii familie şi îi cerea părintelui câte un sfat. Preotul citea numele de pe foaie şi stia lucruri despre fiecare: Ion- are problema cutare de sănătate, Mihai – să lase băutura, Mariana – pericol social, să o ocolesti, Andreea – e încăpăţânată, de asta nu se mărită, Gigi – probleme la serviciu, Ioana-copil bun, suflet de aur etc.

Te cunoştea mai bine decât te cunoşteai tu, îţi vedea păcatele, calităţile, defectele etc. îţi spunea direct lucruri esenţiale despre tine, lucruri pe care nu le ştia nimeni, care puteau face diferenţa în viaţa ta: tu eşti bun la asta, tu trebuie să faci aia, fereşte-te de asta, aceea e vrăjitoare, acela vrea să îţi facă rău, băiatul acela nu e pt tine, etc. După ce plecai de la Izvorul, ştiai pe ce cale să o iei, aveai nişte puncte de reper în viaţă.

 

Parintele Gheorghe Florea
Părintele Gheorghe Florea

Gheorghe Florea s-a născut într-un sat din judeţul Dâmboviţa. A făcut Seminarul Teologic la Mănăstirea Cernica, pe vremea când vieţuia acolo părintele Ilarion Argatu, care în anii ‘80-‘90 era cautat de creştini din toată ţara. Tânărul Gheorghe a fost ucenicul acestuia şi toată viaţa sa i-a urmat învăţăturile. După seminar, se căsătoreşte cu Florica, o învăţătoare credincioasă, care îl va sprijini întreaga viaţă, cu care va avea 5 copii, căci părintele era pentru naşterea tuturor copiilor pe care ţi-i dă Dumnezeu ! Este hirotonit preot în satul Izvorul, comuna Vedea, judeţul Argeş, la sfărşitul anilor ’80.

Ştia Molitfele Sfântului Vasile cel Mare pe de rost

Cu toate că era preot într-un sat uitat de lume, şi nimeni nu îi facea reclamă sau publicitate, nu puteai afla despre dânsul decât din om în om, la slujbe erau mereu 70-100 de persoane şi zeci de maşini la poartă.

În fiecare zi de miercuri şi vineri,începea Sfânta Liturghie la orele 3-4 dimineaţa, apoi făcea Molitfele, după aceea făcea Sfântul Maslu, apoi făcea iar Molitfele. Bisericuţa era neîncăpătoare. Părintele ţinea multe zile de post negru, căci pentru a citi Molitfele Sfântului Vasile cel Mare de câteva ori pe săptămână, ai nevoie de multă pregatire. Renunţase la sine pentru a-i ajuta pe alţii, trăia pentru ceilalti. Pe la orele 8-9 începea să stea de vorbă cu oamenii, de multe ori până la orele 14-15. Avea o voce blândă dar puternică, de bariton. Vorbea tare, ca să poată învăţa unii de la alţii, dar avea un fel delicat de a te sfătui, nu te simţeai jenat de problemele tale.

Odată a venit o doamnă cu taxiul, din Piteşti. Părintele vorbea despre nişte oameni trecuţi pe pomelnic, de parcă i-ar fi ştiut de o viaţă. Taximetristul privea şocat, nu înţelegea nimic, şi la un moment dat a exclamat: îi cunoaşteţi părinte, îi ştiţi, îi cunoaşteţi ?

Biserica din Izvorul de Vedea, Arges

Biserica din satul Izvorul, unde a slujit Părintele Gheorghe

Tinerii şi Familia

Părintele Florea avea o prezenţă puternică, harismatica, avea un magnetism aparte.  Oricât de mândru şi de arogant ai fi fost în viaţa de zi cu zi, în faţa dânsului amuţeai, te simţeai mic, nu puteai să minţi, te simţeai ca în faţa lui Dumnezeu.

Odată a venit la Izvorul o femeie foarte supărată: -Părinte, fata mea are cancer, a slăbit, are 40kg… -Fata dumitale are o relaţie cu un bărbat căsătorit, a despărţit o familie, de asta trage ea acum, e pedeapsa lui Dumnezeu. Femeia înmărmurise, şi recunoscu că aşa este. -Spune-i să rupă orice lagătură cu acel bărbat, să cheme preoţii să îi facă Maslu, să o spovedească şi apoi, cum o vrea Cel de sus, ori o iartă şi se face bine, ori o ia la El.

Preotul ne îndemna să ne spovedim şi să ne împărtăşim cât mai des, ca să avem putere şi ajutor de la Dumnezeu. Spunea adesea că păcatele mari ne încurcă viaţa, din cauza lor nu ne putem căsători, nu ne găsim serviciu sau un rost.

“De tot ce faci cu banii nemunciţi sau câştigaţi în timpul când trăiai în păcate mari, nu se alege nimic. Faptele şi păcatele omului îşi pun amprenta pe toate lucrurile lui”.

Altă dată a venit un tânăr care i se plângea părintelui că a fost cu o fată 7 ani, apoi s-au cununat şi după doar două luni de la nuntă, fata l-a părăsit. Părintele i-a spus: “7 ani ai trăit în păcat (necununat), 7 ani vor mai trece până vei întâlni pe altcineva”.

Părintele spunea adeseori “va rog eu foarte mult ceva: nu-i mai lăsaţi pe copiii d-vstră să trăiască necununaţi, căci asta are urmări foarte grave, le va dăuna mult în viaţă. Lăsaţi-i să se cunoască un timp, şi dacă se plac, daca vor aceleaşi lucruri, ajutaţi-i să se căsătorească, să îşi facă o căsuţă”.

„Nu pierdeţi mult timp într-o relaţie care vedeţi că nu merge, cu cineva cu care nu vă înţelegeţi. Nu faceţi compromisuri.”

Veneau mulţi oameni care spuneau: „părinte, îmi trosneşte prin casă, sau de cand ne-am mutat, ma cert cu sotia” etc. Preotul ne învăţa pe toţi: „să nu staţi in case vechi, căci poate nu sunt curate, nu ştiţi ce a fost acolo. Să faceţi Sfeştanie înainte de a vă muta într-o locuinţă. Cel mai bine este să vă luaţi o palmă de pământ şi să vă faceţi o căsuţă”.

„Tânăra familie să nu locuiască în aceeasi casă cu parinţii/socrii. Dacă stau în aceeasi curte, sa aibă gard şi intimitate. Bătrânii îţi strică de multe ori casa.”

„Ca să meargă o căsnicie bine, ideal ar fi ca tinerii să aibă binecuvântarea părinţilor”.

Părintele parcă nu era din lumea aceasta. Pot să afirm că a avut dreptate în tot ce mi-a spus, atât despre mine personal, cât şi despre cei din familia mea, ne cunoştea mai bine ca noi, ne-a spus şi ce făcusem bine dar şi unde greşisem.

Pr Gheorghe.png

Despre Vrăji si Farmece

“Parinte, fratele meu are 40 de ani si e tot necăsătorit, stă cu mama. Raspuns: în casa aceea sunt vrăji mari, si cel mai frumos om dacă ar sta acolo, nu s-ar căsători. Să plece de acolo !”

Preotul Gheorghe era un om cu multă dragoste, tot ce făcea era ca să-i ajute pe cei împovăraţi de păcate şi necazuri. Deşi avea atât de mult har, totuşi era foarte modest şi smerit, avea mereu un zâmbet şi o lumină pe chip, nu l-am văzut niciodată mânios sau mândrindu-se.

Auzeam câteodată „-Părinte, sunt bolnav grav, am cutare boală. El răspundea: în casa ta sunt multe vrăji. Pleacă de acolo! Nici un butoi de Aghiasmă Mare nu mai curăţă locul ăla. Cine stă in curtea aia, nu trăieşte mult!

“Nu mai daţi cu împrumut: sare, făină sau zahăr, căci oricare poate fi vrăjitoare şi ele lucrează cu un praf alb. Nu mai daţi bani împrumut lunea sau pe întâi ale lunii, că vă ia sporul casei.” Părintele povestea că odată i-a adus cineva o cafea otrăvită, şi de cum a pus pe buze, i-a venit rău, a zăcut toată ziua aceea. Ne învăţa să nu mâncăm sau să bem de la nimeni străin.

Ne îndemna să postim neapărat Lunea, Miercurea şi Vinerea, ca să nu se atingă de noi lucrurile necurate.  Pe toţi îi sfătuia să citească din Psaltire, pe unii mai mult, pe alţii mai puţin, în funcţie de problemele fiecăruia.

„În ziua când posteşti (L,Mi,V), citeşte 3 Catisme, la rând, din Psaltirea lui David. Asta înseamnă că citeşti 9 catisme, aproape jumătate de Psaltire pe săptămână.  Să tămâiezi casa cât citeşti. Este cea mai puternică rugăciune!”

„Să mergeţi în locurile unde sunt sfinte moaşte, să vă rugaţi mult acolo, căci au mult har”, mai spunea uneori.

„Să faceţi Sfeştanie de 3 ori pe an – în Decembrie, Martie şi August – în casa unde toate merg bine. Unde sunt necazuri, să facem mai des.” „În casele unde sunt probleme mari: 7 vineri la rând, cu 7 preoţi- Sfântul Maslu cu Aghiasmă şi cu Molitfe. Dacă tot nu se curăţă casa, să plecaţi de acolo.” „Să tămâiaţi şi să stropiţi cu Aghiasmă prin casă/curte/grădină – la 2 zile.”

Rugaciune la tamaiat si stropit cu Aghiasma.jpg

„Părinte, avem casa în construcţie de 5 ani şi sunt mereu ispite să nu o terminăm. Acesta primea raspuns: Când zideşti o casă nouă, să torni toată fundaţia odată, într-o zi, sau să ai gard, să pazeşti locul – ca să nu poată să îţi îngroape vrăji la temelia casei, sau să spurce locul. Să chemi preotul să sfinţească terenul.”

Îi spunea odată cuiva, mai apăsat: „tu nu înţelegi femeie, că e vrăjitoare ? Nu se poate! exclama aceasta – Femeie, stai departe de ea, dacă te atinge şi pe braţ, poate să te omoare!”

Părinte, mă doare capul mereu, am ceartă în casă, am pagube etc. Preotul Florea se uita la om şi îi spunea exact: când ajungi acasă, caută în perna cutare, vezi că ai pomul acela în spatele casei, ăla mare, da, sapă la rădăcina lui că ai acolo îngropate vrăji. Căuta omul şi găsea numai ghemotoace de păr, aţe, noduri, pene, legături, cârpe, batiste de la mort etc.

 „Părinte, o bănuiesc pe mama/bunica/mătusa că e necurată. –E pericol social!, raspundea dânsul de multe ori – E vrajitoare oare ? – Da, dar nu o să recunoască niciodată, stai cât mai departe de ea.”

Alte învăţături

Părintele vorbea puţin, simplu, direct şi uneori cu umor. Îţi era drag să îl asculţi, să stai lângă el. De multe ori ne povestea din viaţa lui, din trăirile lui. „Dacă vreau să fac ceva, zicea preotul, să mă duc undeva a doua zi, dar spun cuiva, aude vrăjmaşul şi îmi strică planurile. Să nu spuneţi nimănui ce vreţi să faceţi în ziua următoare sau în viitor. Spuneţi după ce aţi făcut.”

 „Ai pe cineva în familie cu „gura uscată” – care drăcuie, blesteamă. Să te fereşti de el.” „Nu staţi pe lângă oamenii vicleni sau care vă tulbură.”

Acatiste folositoare - pr Gheorghe

Acatiste folositoare – hârtie de la Părintele Gheorghe cu scrisul său 

 

Preotul Florea era foarte blând, chiar şi atunci când te mustra, o făcea delicat, cu multă căldură. Într-o zi, un om cam la 40 de ani aştepta la rând şi făcea gălăgie în bisericuţa din Izvorul. Pr Gheorghe l-a chemat în faţă şi i-a spus zâmbind: ”D-ta eşti tare în vorbe, dar te rog eu ceva: nu mai lăsa femeile să te conducă -Eu le las, părinte, zise omul roşindu-se. -Nu o să-ţi fie bine, nu le mai lăsa. D-ta eşti bărbat !!!

Fiii dânsului stăteau în Sfântul Altar, la slujbe. Odată am vorbit cu fiul său cel mare şi acesta mi-a spus: „Nu vreau să mă fac preot, e greu, ai multe restricţii, mă uit la tata ce viaţă aspră are”.

Părintele şi-a prezis data morţii: „pe 01 iulie am o cumpănă, dacă trec de ea, scap”, spunea să ne rugăm pentru dânsul…cateodată avea lacrimi în ochi. Pe 1 iulie a intrat in comă, l-au pus la aparate şi în noaptea zilei de 3 iulie 2012 a plecat la Domnul. Cancer.     „Ei (sfinţii) de care lumea nu era vrednică” (Evr 11:38).

Acesta a fost marele părinte Gheorghe Florea, un sfânt neştiut de lume. Când păşeai în mica sa bisericuţă, intrai într-un colţ de rai, pe care îl clădise prin multele sale postiri şi slujbe, prin sudorile rugăciunilor fierbinţi, făcute în miez de noapte, pentru noi, cei mult păcătoşi. Se spovedea la Mănăstirea Frasinei, la părintele Ioanichie, care are numai cuvinte de laudă la adresa sa. Orice întâlnire cu părintele te marca, te schimba. Când te întorceai de la Izvorul erai altul. Cu adevărat părintele era un izvor de har şi de apă vie !

Părintele va rămâne mereu în sufletele noastre, prin ajutorul pe care ni l-a dat, prin minunile pe care le-a făcut cu noi și prin învățăturile sale !

 

Aici puteţi citi o întâmplarea povestită de părintele Gheorghe: VRĂJITOAREA, MAIMUŢA ŞI MĂNĂSTIREA FRĂSINEI

facebook dragostea va salva lumea

 

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s