Din învățăturile părintelui Daniil Horga

alexilie

Articol scris de Alexandru Ilie

Părintele Daniil Horga este un om cum rar auzi că au trăit în lumea aceasta și unul dintre cei mai mari Duhovnici ai țării noastre. Cunoscându-l îndeaproape, l-am întrebat de ce nu a scris o carte despre viața sa atât de bogată, și el mi-a răspuns: „dacă aș fi scris eu despre câte minuni a făcut Maica Domnului cu mine, ar fi ieșit un morman de cărți”. Trăind lângă părintele aproape doi ani, la multe am luat și eu parte.

pr.jpg

Din nefericire pentru noi toți are 89 de ani și din cauza bolilor numeroase și foarte grave de care suferă, nu mai primește vizite. Din acest motiv, ne-am hotărât să scriem acest articol, pentru a vă ajuta pe cât mai mulți dintre voi cu învățăturile sfinției sale!

Născut în 1929 într-o familie numeroasă, de mic copil își alege să meargă pe calea bisericii. Tatăl său citea mult din Psaltirea lui David și ținea toate posturile. La vârsta de 3 ani, micuțului Daniil i se arată Maica Domnului care îl va călăuzi toată viața. Mai apoi își termină școala, muncește pentru a-și construi o casă, apoi se căsătorește și la 35 de ani devine preot. Părintele Daniil a avut 7 copii, însă din păcate azi mai trăiesc doar 3 dintre ei.

De când a fost hirotonit și până în prezent, părintele și-a dedicat viața sa oamenilor bolnavi și în special celor bolnavi fără leac. Erau zile când părintele făcea de dimineața până seara, pe unii îi găzduia în casa sa dându-le mâncare și în același timp o speranță de vindecare. De multe ori făcea slujbele în casă punând perne la geamuri de frica comuniștilor. Părintele Daniil Horga a fost dus și la poliție de multe ori, a semnat declarații peste declarații dar și-a continuat misiunea în taină. Acesta este principalul motiv pentru care a stat ascuns atâția ani.

pr8

Multe mii de suferinzi s-au vindecat la Călugăreni și foarte multe probleme și-au găsit rezolvarea cu sfatul cel bun al părintelui Daniil, dar mai ales făcând Canonul părintelui. Dacă se uită la un om, părintele nu îi vede doar înfățișarea , ci și păcatele, obiceiurile rele, bolile sufletești dar și curăția inimii. Unora le vedea și viitorul, însă în măsura în care i-l arată Dumnezeu.

pr5.jpg

Într-o iarnă eu făcusem otită și nu auzeam aproape deloc. Merg cu un alt prieten (care nu vedea cu un ochi dar ținea ascunsă această suferință) în vizită la părintele și eu l-am întrebat cum se simte. Sfinția sa însă mi-a răspuns zâmbind uitându-se la fiecare dintre noi: „păi în ziua de azi cine mai e sănătos?! Unul e surd, unul e orb, dar trebuie să îi mulțumim lui Dumnezeu și la necazuri și la bucurii”.

94% din populație suferă

pr20.jpg

Părintele Daniil Horga crede că 94% din populație suferă în mică sau în mare măsură din cauza problemelor sufletești: păcate personale mari, păcatele părinților, vrăji, duhuri necurate etc. – „ practica vrăjitoriei a luat amploare în ultimii zeci de ani în țara noastră( cel mai puternic, zice preotul, în Oltenia și București).

Învățătura părintelui despre vrăji o găsiți aici !

Tinerii și căsătoria

Părintele a fost invitat să slujească la bisericile din Diaspora de mulți români cărora le-a schimbat viața, așa că a ajuns să călătorească în 19 țări. Sfinția sa crede că „tinerii se strică când pleacă în străinătate, în special fetele”, vrând să spună că cel mai tare greșim atunci când luăm valorile decăzute ale Occidentului ca modele în viață.

dhrhe

În 55 de ani de căsnicie parintele Daniil nu a jignit-o niciodată pe preoteasa lui. „Într-o familie normală trebuie să fie dragoste și respect între soți. Să faci copii, să îi educi creștinește și să îi crești frumos”, crede preotul Daniil ca este punctul central al familiei.

Sfinția sa ne mai spune că în ziua de astăzi soții nu se mai înțeleg după câțiva ani, se înșeală și ajung la divorț, pentru că tinerii schimbă foarte mulți parteneri înainte de căsătorie și nu încep căsnicia cu trupul și sufletul curate.

Cele mai mari necazuri în viață le avem din cauză că nu facem copii, îmi spunea părintele Daniil. „Părinții care se feresc să dea naștere la copii, în jurul vârstei de 50 de ani o să aibă fie o boală grea, fie necazuri foarte mari”, ne atenționează el.

Părintele merge în pelerinaje pe la mănăstirile cu sfinte moaște și ne îndeamnă și pe noi să mergem pentru că sfinții sunt vii și sunt lângă noi când avem nevoie de ajutor.

pr17.jpg

Cei apropiați ai părintelui povestesc că au fost la Iași împreună cu sfinția sa să se închine Sfintei Parascheva. Părintele s-a rupt de grup și apropiații l-au văzut vorbind cu o femeie cu haine largi și ciudate. După un timp acesta s-a întors și oamenii l-au întrebat mirați cu ce măicuță a vorbit. El le-a răspuns: ce măicuță? Era Sfânta Parascheva, nu ați văzut-o? Când s-au uitat la icoana sfintei, era exact ca femeia cu care vorbiste părintele cu puțin timp în urmă.

Cei mai mulți oameni care veneau la Călugăreni sunt oameni bogați cu probleme destul de grave.

Îmi amintesc ca a venit o femeie din Suceava și a coborât dintr-o mașină scumpă, fiind foarte bogată și având o mână paralizată. Părintele i-a atras atenția că Dumnezeu abate necazuri și îngăduie să se prindă farmecele de cei bogați, pentru că aceștia preferă să trăiască în lux și nu îi ajută deloc sau prea puțin pe cei săraci și pe cei care sunt în nevoi.

pr16.jpg

Părintele e conștient și că cei de la conducerea Bisericii și ai Statului român au interese străine și de distrugere a țării, însă ne îndeamnă să nu ne rupem de Biserică și să nu îi urâm, ci să încercăm să facem noi ce trebuie de acolo de unde suntem, după măsura puterilor noastre.

„De ce nu ai postit?”

pr21

Mergând odată la spital în vizită la părintele, de cum mă vede acesta mă întreabă zâmbind de ce nu postisem cu o zi în urmă. Fără să îi spun ceva, părintele știa acest lucru doar uitându-se la mine. M-a mustrat atunci pentru că „dacă vrem să ne meargă lucrurile bine în viață trebuie să ne învățam să mâncăm de post miercurea și vinerea și cine poate și lunea”, ne învață preotul. Pe toți cei care veneau la Călugăreni cu probleme grave de sănătate, cu păcate foarte mari, părintele îi sfătuia/le dădea canon să nu mai mănânce carne decât foarte rar. Pentru părintele Daniil acest lucru era foarte important și considera că acest sacrificiu te apropie foarte mult de Dumnezeu.

pr15.jpg

Pe lângă mersul la biserică, spoveditul, citirea Psaltirii și sfințirea casei măcar de câteva ori pe an, părintele Daniil Horga recomandă cu toată tăria Canonul cu 33/99 de Tatăl nostru, despre care spune că este cea mai puternică rugăciune atunci când ești bolnav sau ai vrăji, sau îți cauți serviciu, sau vrei să te căsătorești sau ai orice fel de problemă .

CANONUL PĂRINTELUI DANIIL: ”Tatăl Nostru” de 99/33 de ori – 42/12 de zile

Se așează pe o masă icoana Maicii Domnului, iar în fața ei o candelă aprinsă.

Se iau 99 de boabe de fasole ( de preferat albe, mari ) sau un metanier ale cărui noduri să le numeri în prealabil.

Varianta mai scurtă a Canonului este cu 33 de Tatăl Nostru, și se face timp de 12 sau 42 de zile, după cum poate fiecare.

Stând în genunchi se începe canonul astfel:

  • Se rostește pe rând:

  1. Rugăciunea ”Tatăl Nostru”;

  2. Rugăciunea inimii ”Doamne Iisus Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Tale și ale tuturor Sfinților Tăi, miluiește-mă pe mine păcătosul/păcătoasa”;

  3. Rugăciunea personală – o singură cerere de 99/33 ori (”Dă-ne Doamne sănătate, iertarea păcatelor, dezleagă-ne de farmece, ajută-mă să îmi întemeiez o familie, ajută-mă la serviciu sau altă dorință spre mântuire)

    Se ia o boabă de fasole și se pune deoparte sau se dă un nod de pe metanier.

  • Se procedează la fel, până la 99/ 33, rostindu-se pe rând cele trei rugăciuni (”Tatăl Nostru”, Rugăciunea Inimii și Rugăciunea personală, adică dorința fiecăruia)

    Important este să se numere boabele de fasole, de fiecare dată, atât la începutul canonului cât și la terminarea lui pentru a ne asigura că rostim rugăciunile de 99/33 de ori.

Însemnătatea cifrei 99:

  • Aceasta reprezintă suma anilor Mântuitorului IIsus Hristos (33) și ai Maicii Domnului (66).

Dacă din binecuvântate pricini nu se poate face canonul într-o zi anume, ziua respectivă nu se ia în calcul, însă se continuă rugăciunea astfel încât să încheiem un canon complet, de 42/12 de zile.

facebook dragostea va salva lumea

Reclame