Din învățăturile părintelui Daniil Horga

Părintele Daniil Horga este un om cum rar auzi că au trăit în lumea aceasta și unul dintre cei mai mari Duhovnici ai țării noastre. Cunoscându-l îndeaproape, l-am întrebat de ce nu a scris o carte despre viața sa atât de bogată, și el mi-a răspuns: „dacă aș fi scris eu despre câte minuni a făcut Maica Domnului cu mine, ar fi ieșit un morman de cărți până la tavan”. Trăind lângă părintele aproape doi ani, la câteva am luat și eu parte. Părintele însă nu a dorit publicitate, ci a vrut să își facă lucrarea în taină.

pr.jpg

UPDATE OCTOMBRIE 2018

Din nefericire pentru noi toți are 90 de ani și din cauza bolilor numeroase și foarte grave de care suferă, aproape că nu mai primește deloc vizite. Din acest motiv, m-am hotărât să scriu acest articol, pentru a vă prezenta numai câteva din învățăturile sfinției sale !

Născut în 1929 într-o familie numeroasă, de mic copil își alege să meargă pe calea bisericii. Tatăl său citea mult din Psaltirea lui David și ținea toate posturile. La vârsta de 3 ani, micuțului Daniil i se arată Maica Domnului care îl va călăuzi toată viața. Mai apoi își termină școala, muncește pentru a-și construi o casă, apoi se căsătorește și la 35 de ani devine preot. Părintele Daniil a avut 7 copii, însă din păcate azi mai trăiesc doar 3 dintre ei.

De când a fost hirotonit și până în prezent, părintele și-a dedicat viața sa oamenilor suferinzi și în special celor cu boli grele, farmece, celor care doctorii nu le găseau boala sau nu le mai dădeau nicio șansă. Erau zile când părintele făcea slujbe de dimineața până seara, pe unii creștini îi găzduia în casa sa dându-le o speranță de vindecare. Foarte mulți s-au făcut sănătoși acolo, unii total, alții parțial, iar la alții procesul de vindecare poate dura chiar și ani. De multe ori părintele făcea slujbele în casă punând perne la geamuri de teama comuniștilor. Părintele Daniil  a fost dus și la poliție de multe ori, a semnat declarații peste declarații dar și-a continuat misiunea în taină. Acesta este principalul motiv pentru care a stat ascuns atâția ani.

pr8

Multe mii de suferinzi s-au vindecat la Călugăreni și foarte multe probleme și-au găsit rezolvarea cu sfatul cel bun al părintelui Daniil, dar mai ales făcând Canonul părintelui. Dacă se uită la un om, părintele nu îi vede doar înfățișarea , ci și păcatele, obiceiurile rele, bolile sufletești dar și curăția inimii. Unora le vede și viitorul, însă în măsura în care i-l arată Dumnezeu.

pr5.jpg

Într-o iarnă eu făcusem otită și nu auzeam aproape deloc. Merg cu un prieten (care nu vedea cu un ochi dar ținea ascuns acest lucru) în vizită la părintele. Intrăm la dânsul și eu îl întreb cum se simte. Sfinția sa îmi răspunde zâmbind, uitându-se la fiecare dintre noi: „păi în ziua de azi cine mai e sănătos?! Unul e surd, unul e orb, dar trebuie să îi mulțumim lui Dumnezeu și la necazuri și la bucurii”. Aici părintele a vrut să ne arate că știe de noi, cunoaște lucrurile ascunse și noi trebuie să avem încredere în sfinția sa.

pr20.jpg

94% din populație suferă

Părintele Daniil  crede că 94% din populație suferă de boli trupești sau psihice, în mică sau în mare măsură din cauza problemelor sufletești: păcate personale mari, păcatele părinților, vrăji, duhuri necurate etc. – „ practica vrăjitoriei a luat amploare în ultimii zeci de ani în țara noastră (cel mai puternic, zice preotul, în Oltenia și în Sudul țării).

Învățătura părintelui despre vrăji o găsiți aici !

Tinerii și căsătoria

Părintele a fost invitat să slujească la bisericile din Diaspora de mulți români cărora le-a schimbat viața, așa că a ajuns să călătorească în 19 țări. Sfinția sa crede că „tinerii se strică foarte repede când pleacă în străinătate pentru mai mult timp, în special fetele”, vrând să spună că cel mai tare greșim atunci când luăm valorile decăzute ale Occidentului ca modele în viață.

dhrhe

În 55 de ani de căsnicie parintele Daniil nu a jignit-o niciodată pe preoteasa lui. „Într-o familie normală trebuie să fie dragoste și respect între soți. Să faci copii, să îi educi creștinește și să îi crești frumos”, crede preotul Daniil ca este punctul central al familiei.

Sfinția sa ne mai spune că în ziua de astăzi soții nu se mai înțeleg după câțiva ani, se înșeală și ajung la divorț, pentru că tinerii schimbă foarte mulți parteneri înainte de căsătorie și nu încep căsnicia cu trupul și sufletul curate.

Cele mai mari necazuri în viață le avem din cauză că nu facem copii, îmi spunea părintele Daniil. „Părinții care se feresc să dea naștere la copii, în jurul vârstei de 50 de ani o să aibă fie o boală grea, fie necazuri foarte mari”, ne atenționează el.

Părintele merge în pelerinaje pe la mănăstirile cu sfinte moaște și ne îndeamnă și pe noi să mergem pentru că sfinții sunt vii și sunt lângă noi când avem nevoie de ajutor.

pr17.jpg

 

Cei apropiați ai părintelui povestesc că au fost la Iași împreună cu sfinția sa să se închine Sfintei Parascheva. Părintele s-a rupt de grup și apropiații l-au văzut vorbind cu o femeie cu haine largi și neobișnuite. După un timp acesta s-a întors și oamenii l-au întrebat mirați cu ce măicuță a vorbit. El le-a răspuns: ce măicuță? Era Sfânta Parascheva, nu ați văzut-o? Când s-au uitat la icoana sfintei, era exact ca femeia cu care vorbiste părintele cu puțin timp în urmă.

Cei mai mulți oameni care veneau la Călugăreni cu probleme mari sunt fie oameni cu păcate mari fie foarte bogați.

Îmi amintesc ca a venit o femeie din Suceava și a coborât dintr-o mașină scumpă, fiind foarte bogată și având o mână paralizată. Părintele i-a atras atenția că Dumnezeu abate necazuri și îngăduie să se prindă farmecele de cei bogați, pentru că aceștia preferă să trăiască în lux și nu îi ajută deloc sau prea puțin pe cei săraci și pe cei care sunt în nevoi.

pr16.jpg

Părintele e conștient și că cei de la conducerea Bisericii și ai Statului au interese străine și de multe ori iau decizii în defavoarea noastră, însă Sfinția sa ne îndeamnă să nu ne rupem de Biserică și să nu îi urâm, ci să fim noi așa cum trebuie, să încercăm să facem noi lucrurile mai bune, de acolo de unde suntem, după măsura puterilor noastre.

De asemenea, pr Daniil crede că e important să mărturisim Adevărurile de Credință, să luăm atitudine împotriva răului din societate, dar să nu judecăm pe nimeni personal.

pr21

„De ce nu ai postit?”

Mergând odată la spital în vizită la părintele, de cum mă vede acesta mă întreabă zâmbind de ce nu postisem cu o zi în urmă. Fără să îi spun ceva, părintele știa acest lucru doar uitându-se la mine. M-a mustrat atunci pentru că „dacă vrem să ne meargă lucrurile bine în viață trebuie să ne învățam să mâncăm de post miercurea și vinerea și cine poate și lunea”, ne învață preotul. Pe toți cei care veneau la Călugăreni cu probleme grave de sănătate, cu păcate foarte mari, părintele îi sfătuia/le dădea canon să nu mai mănânce carne decât foarte rar. Pentru părintele Daniil acest lucru era foarte important și considera că acest sacrificiu te apropie foarte mult de Dumnezeu.

Părintele Daniil imi povestea odată că mănâncă puțin, de obicei seara mai gustă puțină mâncare. Sfinția sa ne îndeamnă și pe noi, să postim după puterea noastră, dacă vrem să fim sănătoși și să înaintăm duhovnicește.

pr15.jpg

Pe lângă mersul la biserică, spoveditul, citirea Psaltirii și sfințirea casei măcar de câteva ori pe an, părintele Daniil Horga recomandă cu toată tăria Canonul cu 33/99 de Tatăl nostru, despre care spune că este cea mai puternică rugăciune atunci când ești bolnav sau ai vrăji, sau îți cauți serviciu, sau vrei să te căsătorești sau ai orice fel de problemă .

 

ÎN ÎNCHEIERE aș vrea să adaug câteva cuvinte mai aspre ale părintelui Daniil:

  • „Câte rele facem și totuși Dumnezeu ne ajută în viață – ar trebui omul să meargă în coate și în genunchi la Biserică, să Îi mulțumească ! „

  • „La Carte scrie că viața omului este 70-80 de ani – Cine moare mai devreme, tânăr, ori din cauza păcatelor mari, ori din cauza vrăjilor. Ceva e necurat acolo. „

  • „Oamenii buni sunt foarte rari în ziua de azi, Dar peste 10 ani aproape că nu o să mai găsești oameni normali ! ” Părintele spunea asta mai înainte de 2015.

  • „Oamenii s-au înrăit foarte mult, nu mai ascultă de Dumnezeu, fac păcate mari… De aceea o să vină peste noi timpuri grele, va fi un Război Mare, toate până în anul 2036 „.

  • „De ce se nasc copii bolnavi ? Ori părinții lor i-au conceput in Posturi, ori miercurea sau vinerea. În familia unde nu se țin Posturile, apar probleme. Păcatele părinţilor cad pe copii, întotdeauna” .

  • „A venit odată cineva la Părintele Daniil, pe care l-a primit deși eu eram acolo, de față. Omul acela a luat binecuvântare, și părintele l-a întrebat: – Câți copii ai ? – Doi, părinte. – Cum doi ?! Eu când mă uit la tine văd că trebuia să ai 12 !!!  Așa cu toți de mână trebuia să mergi tu la Dumnezeu ! Tu nu o să vezi Raiul, măh ! … O să ai ceva necazuri pe la 50 de ani ! ––– Omul a plecat, iar eu am înlemnit, am paralizat…nu îl văzusem niciodată atât de aspru, cu toți era vesel și chiar glumeț, întotdeauna. Am realizat că sfinția sa a vrut sã îmi tragă un semnal de alarmă… Eu stăteam tăcut la picioarele părintelui… După un timp, am început să îl întreb ce mai poate face omul ăla, pe care îl știam că era credincios, ca să îl ierte Dumnezeu. Mi se tot rãspundea că nu mai are ce să facă acum. Eu tot insistam, cu disperare, chiar. Într-un final, părintele îmi spune așa: Dacă vrea acela să se mai împace cu Dumnezeu, câte zile mai are el, sã mănânce O DATĂ PE SĂPTĂMÂNĂ…. ” Atunci am înțeles, că unele păcate, care sunt la modă acum, nu se iartă prea ușor.

  • Părintele spune mereu vorba aceasta: „Dumnezeu celor smeriți le dă har și celor mândri le stă împotrivă”.

  • „Dacă o mașină are lipsă o singură piesă, nu merge ! Așa e și omul, dacă face mereu chiar și numai un pãcat, se pierde. Așa zice undeva <nimic necurat în Împărăție curată>. Noi trebuie să fim linie, să mergem drept, să nu o luăm nici în stânga, nici în dreapta, să nu călcăm greșim !”

  • „În casă, în familie trebuie să fie ca într-o biserică, linişte, armonie, bună înţelegere, să naștem toți copiii pe care ni dă Dumnezeu, NU unu-doi și restul la gunoi !”

  • „Faceţi Canonul cu 99 de Tatăl Nostru zilnic, timp de 1 an de zile şi vi se vor rezolva toate problemele!”

  • Cel mai des am auzit la părintele așa: „Să te rogi de Dimineața până Seara ! Să ai mereu mintea la Dumnezeu, indiferent de ce faci, tu să ai mereu în gând – Doamne Iisuse miluește-mă, Doamne dă-mi sănătate, Doamne ajută-mă etc. Altfel îți va fi greu „.

  • Canonul este ca un scanner, ca un Ecograf sufletesc. După o perioadă de făcut acest Canon, oricine își dă seama de nivelul său spiritual, dacă are probleme și cât de mari sunt acestea. Să nu dați înapoi dacă veți avea anumite stări rele sau încercări, făcând acest Canon.

CANONUL PĂRINTELUI DANIIL: ”Tatăl Nostru” de 99 de ori – timp de 42 de zile

Se așează pe o masă icoana Mântuitorului sau a Maicii Domnului, iar în fața ei o candelă aprinsă sau lumânare aprinsă.

Se iau 99 de boabe de fasole (de preferat albe, mari) sau un metanier ale cărui noduri să le numeri în prealabil.

Stând în genunchi se începe canonul astfel:

Se rostește pe rând:

  1. Rugăciunea ”Tatăl Nostru”;

  2. Rugăciunea inimii ”Doamne Iisus Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Tale și ale tuturor Sfinților Tăi, miluiește-mă pe mine păcătosul/păcătoasa”;

  3. Rugăciunea personală – o singură cerere întregul Canon (”Dă-ne Doamne sănătate, iertarea păcatelor, dezleagă-ne de farmece, ajută-mă să îmi întemeiez o familie, ajută-mă la serviciu sau altă dorință spre mântuire)

  • Se ia o boabă de fasole și se pune deoparte sau se dă un nod de pe metanier.

  • Se procedează la fel, până la 99/33, rostindu-se pe rând cele trei rugăciuni (”Tatăl Nostru”, Rugăciunea Inimii și Rugăciunea personală, adică dorința fiecăruia)

    Important este să se numere boabele de fasole, de fiecare dată, atât la începutul canonului cât și la terminarea lui pentru a ne asigura că rostim rugăciunile de 99/33 de ori.

  • Canonul complet, cu 99, durează apriximativ 1h şi 15 minute.

Însemnătatea cifrei 99:

  • Aceasta reprezintă suma anilor pământești ai Mântuitorului IIsus Hristos (33) și ai Maicii Domnului (66).

Dacă din binecuvântate pricini nu se poate face canonul într-o zi anume, ziua respectivă nu se ia în calcul, însă continuăm astfel încât să încheiem un canon complet, de 42/12 de zile.

Varianta mai scurtă a Canonului este cu 33 de Tatăl Nostru, și se face timp de 12 sau 42 de zile, după cum poate fiecare.

facebook dragostea va salva lumea